Dette er en kjærlighetshistorie av i dag, en fortelling om et moderne samliv. Den handler om Hun og Han og livet de har sammen. Alt går bra, inntil det plutselig ikke går lenger, hva var det som hendte? Romanen undersøker om det er mulig å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Om det er mulig å forstå kjærligheten - og hva den gjør med oss. En mann forsøker å skjønne hvordan ekteskapet hans kunne gå i stykker, når han og konen elsket hverandre så sterkt og ville hverandre så vel. Han prøver å finne ut hva som gikk galt, ved å granske alle årene de har hatt sammen som om han var henne.
"Mer kan en ikke be om fra en roman: at den får leseren til å reflektere over eget liv. Med Historie om et
ekteskap har Geir Gulliksen fått det til igjen."
Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad
"Gir et skarpt og gripende bilde av tausheten etter en samlivskrise."
Ingunn Økland, Aftenposten
"Sterkt om kjærlighet, sex og svik ... Historie om et ekteskap er, som alle Gulliksens bøker, skrevet med en enormt sterk språkfølelse som gjør romanen like vakker som den er interessant."
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
"Historie om et ekteskap viser forfattaren på sitt aller, aller beste ... modig og modent stiller han skarpt på det komplekse ansvaret menneske har overfor kvarandre, og like mykje overfor seg sjølv. Nettopp slik evnar han å skildre motsetningar i kjærleikens natur på ein lett stridig, kjærleg og konfronterande måte, slik nesten berre Geir Gulliksen kan."
Margunn Vikingstad, Morgenbladet
"Romanen er lett å se som en forlengelse av Gulliksens foregående romaner, Tjuendedagen, Forenkling
og Bøyde knær, som alle tre på ulike og uhyre ansporende måter tematiserer samliv, kjønn og seksualitet. Omslaget på årets roman viser en plantegning, og kanskje henviser den til den samfunnsanalytiske, kultur- og ideologikritiske strukturen som Gulliksen bygde omkring de private rommene i Tjuendedagen. (...) Historie om et ekteskap er en emosjonelt kompleks roman, og en av høstens aller beste. Den er nærmest rystende i måten den borrer i dette som er så privat, men helt livsavgjørende."
Bjørn-Ivar Fyksen, Klassekampen
"... betydelig gehør og menneskekunnskap."
Bjørn Gabrielsen, DN